fredag 8 april 2011

Inför en B-uppsatts.


Nu befinner jag mig på Fårö i en liten stuga. Utanför är det beckmörkt, och pappa tog en nattpromenad ner till Sudersand med inget mer sällskap än en ficklampa. Själv sitter jag i stugan och går igenom de få bilder jag hann ta idag, dricker te, och lyssnar på Rosenberg 7. Vi var på Mölnarve tidigare och kikade på vad som fanns. Rocken ovan hängde för sig själv inslagen i ett påslakan märkt "sydd i fårösund" och såg inte så mycket för världen ut innan man tittade närmre. Det är en ganska stor och otymplig rock i grovt ylle, men...

Den har tre olika knappar: en sort på ärmarna, i någon sorts träimitation, en sort i knäppningen fram, svarta i plast, och så har någon klämt dit en helt utstickande knapp när en tidigare lossnat. Lite sött tycker jag.

Dessutom har den en liten sammetskrage som inte täcker mer än översta delen av slaget och själva kragen. Kan hända att mannen som bar den här var lite fåfäng kanske?

För att inte tala om fodret. Blir man inte lite kär?


Det här är en annan godbit som vi hittade i "garderob 1". Det var inte så glamoröst som det låter. det är upphängbara tyggarderober som håller på att hänga sönder sig själva, uppe på en vind i ett fullpackat hus. Hursomhelst. när jag kikade igenom denna hittade jag en lapp i bröstfickan som löd "Kustvaktens uniform sydd av Gunnar Werkelin, son till Wilhelm". Uniformen är i tre delar: rock (ovan), väst och byxor.

Någon av Herrarna som nämns på lappen är också upphovsman till rocken jag nämnde först i detta inlägg och en plan för hur min b-uppsatts kan se ut börjar ta form i mitt huvud. De är väldigt kända skräddare här nere och i en tidningsartikel som pappa hade inscannad står det att Gunnar började i lära hos sin far redan vid 8 års ålder (eller 13 om man ska tro artikeln efter det).

jag tror bestämt att om jag inte hittar något lite mer folkligt imorgon så kommer det ett arbete om skräddarna Werkelin.

3 kommentarer:

 1. Ska blikul att läsa det här Björn!
  Sammetskragar av den typen var rätt vanliga förr i tiden, det där med att sammeten bara går ner till slagkacket. Riktigt snyggt, speciellt på gröna frackar exempelvis. Jag slutar där innan det här inlägget censureras av textil-porr-myndigheten.

  SvaraRadera
 2. kanske vanligt, men inte i i samlingen roligt nog ^^

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Finns det någon möjlighet att få köpa de plaggen du har som är sydda av Gunnar Werkelin? Han var min pappa. Lite kuriosa: han skulle ha fyllt 100 år den 26/7-2011 och är begravd vid Bunge kyrka där även hans pappa Wilhelm ligger.
  Hör gärna av dig.
  Det hade varit oerhört roligt att få läsa din uppsats.

  SvaraRadera